Ackersate - Camping op de Veluwe

Herfst op de Veluwe!

Herfst op de Veluwe

De natuur begint te verkleuren en het najaar doet zijn intrede. Het kenmerkende groen maakt plaats voor een breed palet aan herfstkleuren. De paddenstoelen schieten uit de grond en dankzij de kalende bomen en struiken laat het wild zich extra goed zien. Waar kun je dan beter zijn dan op Vakantiepark Ackersate?

Omdat Voorthuizen aan de rand van een bosrijk gebied ligt is het een prachtige plek om in de herfstvakantie te verblijven. Kastanjes zoeken, paddenstoelen spotten, verschillende bladeren verzamelen. De wegen en bospaden liggen bezaaid met eikels, beukennootjes en kastanjes. Let dus ook goed op eekhoorntjes die op zoek zijn naar hun wintervoorraad. In de herfst is het bos het allerleukst!

Kabouter Spillebeen

Natuurlijk kennen we allemaal die grote rode paddenstoel waar kabouter Spillebeen heen en weer zit te wippen. Dit is de vliegenzwam. Deze paddenstoel is giftig en mag dus niet geplukt of gegeten worden. Wist je trouwens dat de witte stippen door de regen weer van de hoed af kunnen spoelen?

 

Sponszwam en tonderzwam

Maar er zijn nog veel meer soorten paddenstoelen te vinden in de Veluwse bossen. Aan de voet van boomstammen vind je de grote sponszwam. Ze zien eruit zoals, de naam zegt het al, een spons. Deze paddenstoel is eetbaar.

De tonderzwam is een donkergrijze of donkerbruine paddenstoel. Zeldzame insecten leven en leggen eitjes in deze tonderzwam. Daarom mag je deze paddenstoel ook nooit plukken, omdat anders deze insecten niet in leven blijven. 

 

Wilbrinkbos

In het Wilbrinkbos in Voorthuizen, op een kleine tien minuten wandelen vanaf Vakantiepark Ackersate, zijn ook veel paddenstoelen te zien. Ook staan hier erg veel kastanjebomen, beukenbomen en grote eiken. 

Door het afwisselende landschap leven er verschillende soorten dieren in dit gebied. Zo vliegen er vogels in alle soorten en maten. Je hebt kans dat je een buizerd, grote bonte specht, steenuil of een ijsvogel kunt spotten. In het Wilbrinkbos komen ook insecten, zoogdieren (zoals een das) en reptielen voor. En dit allemaal in een gebied van een paar vierkante kilometer.

Ga op pad in de herfst en verzamel allemaal leuke dingen uit de natuur!

 

 

Knutselen in de herfst

Wanneer je weer thuis bent of terug op het vakantiepark kun je alles bekijken wat je hebt verzameld. Je kunt er een mooie herfsttafel van maken (binnen of buiten) of je gaat er mee knutselen! Van kastanjes kun je spinnenwebben maken. Steek er een paar sateprikkers in en ga er met wol omheen. Of maak van alle gekleurde herfstbladeren tekeningen. Teken bijvoorbeeld een gezicht en plak de bladeren op als haar. Wees creatief met wat de natuur je geeft.