Ackersate - Camping op de Veluwe

Interview met onze hovenier

In de zomer zie je hem vaak rond lopen om het vakantiepark te onderhouden. Maar ook in de winter heeft hij genoeg te doen. We hebben het over onze hovenier Robin. In deze blog een interview met Robin over zijn hovenierswerk bij Vakantiepark Ackersate.

 

Eerst eens in het kort: wat doe jij op een dag?

‘Dat is een vraag waar ik elke dag een ander antwoord op kan geven, want geen dag is hetzelfde bij Ackersate. Ik kan ‘s morgens in de auto verzinnen wat ik ga doen, maar als ik aan het eind van de middag naar huis ga, is het altijd anders gegaan dan wat ik van tevoren bedacht had.’

 

En nu uitgebreid: wat houdt jouw taak als parkhovenier in?

‘Mijn doel is natuurlijk om het park er netjes en verzorgd bij te laten liggen. Dat is best een hele klus, want alles groeit en bloeit maar verder. Er is een groot verschil tussen de zomermaanden (wanneer het park open is) en de wintermaanden (wanneer het park gesloten is). Ik splits de seizoenen daarom even op.

Eerst de wintermaanden. Hierin kan ik een mooie slag maken. Er zijn geen campinggasten dus daar hoef ik ook geen rekening meer mee te houden. Een bladblazer of een motorheggenschaar kan ik nu makkelijk gebruiken. Al het groen op Ackersate is heel mooi, maar er komt ook heel wat blad vanaf in de herfst! Voor de kerst proberen we het blad weer weg te hebben.

Ook het snoeien van het groen moet in de wintermaanden gebeuren. Als een haag strak geschoren is, oogt dat erg verzorgd. Het is altijd de vraag of alles gesnoeid kan worden, aangezien er ook nieuwe projecten zijn in de winter.

In het voorjaar tot het najaar zijn de campinggasten aanwezig. Dan ben ik vooral bezig met het bijhouden van het groen. Het onkruid groeit wel door dus dat houdt me wel bezig. Ook in juni moet er nog een keer gesnoeid worden, net voor de drukte van de zomervakantie. De maanden juli en augustus zijn voor mij het rustigst, ook door de hulp van vakantiekrachten.’

 

Vertel: nieuwe projecten in de winter?

‘Elk voorjaar komen de campinggasten weer met het idee, wat zal er nu weer veranderd zijn op Ackersate? In 2015/2016 was dat de waterglijbaan in het zwembad. En in 2016/2017 komt camping De Jachthoorn erbij. Deze uitbreiding is een zeer uitdagend project! Ik kan er veel over zeggen. Maar ik denk dat je het moet zien als het straks af is. De sloopwerkzaamheden zijn in volle gang. Maar van het voorjaar moeten de bomen, planten en het gazon er weer in. Het mooie hiervan is dat ik het naar eigen idee mag planten. Ik ben zeer benieuwd wat de campinggasten ervan zullen vinden.

Nu noem ik wel hele grote klussen. Maar in de winter pakken we ook de straatklusjes aan. Afgelopen winter hebben wij bijvoorbeeld het speelbos een opknapbeurt gegeven, en zo probeer je telkens weer een hoekje te verbeteren!’

  

Het hovenierswerk doe je in je eentje, is dat niet saai?

Ik ben inderdaad de enige die het groen verzorgt. Al helpen andere collega's ook af en toe een handje mee. Het grasmaaien doe ik bijvoorbeeld niet, alleen soms in de zomervakantie.

Saai is het zeker niet. Er zijn altijd mensen om een praatje mee te maken, of dat nou campinggasten, vakantiehulpen of vaste collega's zijn. Ik hoef nog altijd niet tegen de planten te praten. En het feit dat ik de dagen altijd voorbij vind vliegen, zegt misschien ook wel genoeg.

  

Wat vragen campinggasten zoal aan jou?

Iets wat heel vaak wordt gevraagd, is wat ik in de winter doe. Veel mensen denken dat ik alleen werk wanneer het vakantiepark geopend is voor gasten. Gelukkig is dat niet zo, want dan was het nooit zo netjes geweest als nu. Mensen vragen mij ook veel over snoeien van planten of naar plantennamen.

Daarnaast ben ik een levende navigatie. Veel mensen vragen mij de weg. Ach, kleine moeite om ze de juiste kant op te sturen.

 

Wat is volgens jou het leukste seizoen op het park?

‘Dat is een lastige vraag! Het leukste is juist dat het per seizoen zo totaal verschillend is. De zomervakantie is leuk omdat je mensen echt ziet genieten en dat is toch het doel van een vakantiepark. Een praatje maken met gasten van de seniorenweken of een klein jochie die vertelt wat zijn vader voor werk doet, vind ik altijd leuk om naar te luisteren. Veel mensen zeggen tegen mij: Wat heb jij een mooi beroep, lekker met je handen, lekker buiten. Dan moet ik altijd lachen, want dat zeggen mensen alleen als de zon schijnt. Maar over het algemeen hebben ze wel gelijk hoor! Om op de vraag terug te komen: de maanden dat het park geopend is zijn het gezelligst, maar in de wintermaanden is het werk toch wel het leukst!’

 

Ben je benieuwd geworden naar Vakantiepark Ackersate? Bekijk onze bungalows en chalets of onze kampeerplaatsen!