Ackersate - Camping op de Veluwe

van Snoeiafval naar Stadsverwarming

Van snoeiafval naar stadsverwarming

Elk jaar worden de bomen gesnoeid en hebben we op Vakantiepark Ackersate weer snoeiafval. Dit jaar is het snoeiafval meer door de uitbreiding. Ons snoeiafval wordt uiteindelijk gebruikt voor de stadsverwarming van Ede. Hoe dit precies in z’n werk gaat hebben we voor jullie uitgezocht.

 

Ackersate Voorthuizen

In het najaar en het voorjaar gaat onze hovenier met behulp van een aantal anderen aan de slag om op het hele park de bomen en struiken te snoeien. Er ontstaat erg veel snoeiafval. Dit jaar was er zelfs extra snoeiafval door de uitbreiding van Vakantiepark Ackersate. Vanaf Vakantiepark Ackersate zijn in totaal al 32 containers van 40 kub met groenafval afgevoerd!

 

Vonk Groen & Advies Lunteren

Het snoeiafval komt aan bij Vonk Groen & Advies in Lunteren. Het snoeiafval dat wordt aangeleverd noemen we grof shred, het bezit o.a. nog zand. Eerst wordt door een grote magneet het ijzer eruit gefilterd. Daarna wordt het snoeiafval in een grote machine gestopt. Deze machine maakt van het snoeiafval kleinere stukken. Het grove shred is nu fijn shred geworden. Deze stukken worden vervolgens een paar maanden neergelegd om te drogen. Het vochtpercentage wordt in deze periode teruggebracht van 50% naar 20%. Tijdens deze maanden van drogen komt er damp van de houtsnippers. Dit is normaal en er is hierdoor geen extra brandgevaar. Het hout wordt buiten gedroogd. Door de energie die in de hout zit wordt de kern van een bult nooit nat. Hout dat droog is neemt namelijk geen vocht meer op. De verwerking van snoeiafval naar stadsverwarming moet binnen een half jaar gebeuren. Na een half jaar is de energie uit het hout.

 

 

Shred is niet het beste verbrandingsmateriaal. Houtsnippers (die zijn nog kleiner dan shred) hebben een betere energiewaarde. Op dit moment wordt er proef gedraaid om shred en snippers met elkaar te mengen. Een machine die van shred snippers maakt is er nog niet. Dit komt omdat de messen door het toch nog aanwezige zand snel kapot gaan.

Vonk Groen & Advies gebruikt op dit moment machines die werken op diesel. Graag willen ze over op elektrische machines. Dit maakt minder lawaai en is beter voor het milieu. Wanneer de ‘shred’ machines goed onderhouden worden, gaan ze ongeveer tien jaar mee.  

Vanuit Vonk Groen & Advies gaan er elke dag 5 vrachtwagens vol met houtsnippers of shred naar de verbrandingsoven in Ede.

  

 

Stadsverwarming Ede

De biomassaketels voor de stadsverwarming verbruiken jaarlijks ruim 120.000 kub aan houtsnippers/shred. Hiermee worden ongeveer 10.000 woningen verwarmd. In de loop de tijd moet dit steeds verder worden uitgebreid. Hoe de verbranding precies in zijn werk gaat mochten wij helaas niet verder in kaart brengen. Meer informatie kun je vinden op de website van warmtebedrijf Ede
Foto biomassaketel: warmtebedrijf Ede