Ackersate - Camping op de Veluwe
Milieubewust

Duurzaamheid

  • Zonnepanelen
  • Oplaadpalen
  • Grijs water
  • Pelletkachel
  • Green Key
 

Duurzaamheid

Terwijl jij heerlijk vakantie viert zijn wij bezig om het vakantiepark zo milieuvriendelijk/duurzaam te maken. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) is voor Ackersate belangrijk. O.a. de Gouden Green Key bevestigt dat Vakantiepark Ackersate oog heeft voor het millieu en zijn omgeving. Wij willen jullie laten zien waar Ackersate aan werkt en welke technieken er worden gebruikt.

 

Zonnepanelen en zonnecollectoren

Ackersate heeft zonnepanelen en zonnecollectoren op het park. Het verschil tussen deze twee zit in het feit dat de zonnecollectoren met de warmte water verwarmen en de zonnepanelen de warmte omzetten naar electriciteit. 

 

Zonnepanelen
Op verschillende accommodaties, bijvoorbeeld de Valleichalets liggen zonnepanelen. Deze leveren direct stroom aan de desbetreffende accommodatie. Grote overkappingen met zonnepanelen hebben we op het parkeerterrein aan de Harremaatweg. Hier liggen 222 panelen. En een andere grote overkapping met zonnepanelen waar onder geparkeerd kan worden is achterop het park. Hier liggen 285 panelen. Het trampolinepark is overkapt met 136 zonnepanelen. Gezamenlijk leveren de overkappingen met zonnepanelen jaarlijks 170 kW op. 

 

 

Zonnecollectoren
Op De Vallei en op sanitairgebouw 5 liggen zonnecollectoren. Deze gaan helpen de zwembaden en het sanitairgebouw te verwarmen. Hierdoor hebben we minder brandstof nodig en besparen we het millieu.

Grijs water sanitairgebouwen

In het zwembad stroomt soms heel wat water weg. Ook wordt er met een zomerdag veel water ververst: gespoeld. Dit is nodig om de kwaliteit van het zwemwater goed te houden. Wij vinden het zonde om dit water zo het riool in te laten stromen.

Het water dat wegstroomt wordt opgevangen en gefilterd. Het gefilterde water, wat we grijs water noemen, wordt vervolgens gebruikt om de toiletten in de sanitairgebouwen mee door te spoelen. 

Verlichting

Ook met verlichting kan veel bepaard worden. Zo wordt er over het gehele park en in de accommodaties gebruik gemaakt van led-verlichting. Een ledlamp is ongeveer 50% zuiniger dan een gloeilamp. 

De terreinverlichting wordt centraal geschakeld. Er zit een scheiding in de terreinverlichting. Een deel brand de hele nacht om er bijvoorbeeld voor de zorgen dat gasten wel veilig een sanitairgebouw kunnen bereiken. Een ander deel van de verlichting gaat even na middennacht uit en brand alleen 's avonds voor de avondactiviteiten. 

Energiebesparende systemen

Er zijn veel verschillende systemen op de markt die kunnen helpen om energie te besparen. Ook op vakantiepark Ackersate wordt hier gebruik van gemaakt.

ICY Thermostaten
Alle accommodaties zijn voorzien van ICY Termostaten. Deze thermostaten reageren op aanwezigheid van personen. Wanneer een accommodatie niet verhuurd is of er een langere tijd geen beweging in de accommodatie plaatsvindt, gaat de thermostaat automatisch naar een lagere temperatuur. Er zijn verschillende temperatuurstanden die na een bepaald aantal uren worden ingezet. Mocht een gast die in een accommodatie verblijft bijvoorbeeld vergeten de verwarming bij vertrek uit te zetten dan zal het systeem dit automatisch doen. Hierdoor wordt er niet onnodig verwarmd.

Frequentie gestuurde pompen
Bij het zwembad hebben we te maken met vernieuwing en slijtage van onder andere pompen om het zwemwater hygiënisch te houden. We maken hier gebruik van frequentie regelaars om de pompen op de juiste snelheid te laten draaien en daardoor de levensduur te verlengen. Een bijkomend voordeel is ook dat dit energiezuiniger is. 

Pelletkachel
Om het zwembad te verwarmen maken wij gebruik van een pelletkachel. Deze kachel brand op houtkorrels gemaakt van snoeiafval of zaagsel van houtbedrijven. De pelletkachels zijn zuiniger, schoner en leiden tot minder CO2 uitstoot. 

Energietransitie

Je ziet dat gas steeds meer en meer wordt ingeruild voor elektrisch. Dit noemen we de energietransitie. Ook Ackersate doet hier aan mee. Hiervoor is het wel noodzakelijk dat het gehele elektra netwerkstructuur wordt aangepast en een metamorfose ondergaat. Zo komen er de komende jaren bijvoorbeeld dikkere kabels in de grond waardoor er meer elektriciteit het park op kan.

 

Elektrische accommodaties
Alle nieuwe accommodaties die op Ackersate worden geplaatst worden volledig elektrisch opgeleverd. Het koken, het verwarmen etc. gebeurt allemaal met elektriciteit. 
 

Elektrisch rijden en opladen
Oplaadpalen voor elektrische auto's hebben wij op verschillende punten op het park staan. Je kunt ze vinden bij de receptie, op de parkeerplaats bij de kampeervelden, op de tweede parkeerplaats aan de Harremaatweg en op de parkeerplaats aan de Brugveenseweg. Ook heeft Ackersate bedrijfsauto's die volledig elektrisch rijden. 

Ecologisch groenbeheer

Ook in de groenvoorziening hebben we duurzame ambities. We streven naar ecologisch groenbeheer. Hierbij staan de inheemse flora en fauna centraal. Hieronder volgen enkele voorbeelden hiervan die op Ackersate zijn toegepast.

Boombladeren
Elke herfst vallen vele bladeren van de bomen. Deze bladeren worden verzameld en gebruikt als bodembedekking tussen de perken. Hierdoor krijgt het onkruid bijna geen kans meer om te groeien. Verschillende dieren zoals egels, eekhoorns en insecten gaan er tussen het blad leven. Het blad gaat uiteindelijk langzaam verteren. Dit zorgt voor extra voeding voor de beplanting en de grond zal minder snel uitdrogen in de warmere periodes.

Beplanting
Bij het plaatsen van nieuwe beplanting wordt er gekeken naar de soorten die thuis horen in Nederland en de aan de rand van de Veluwe. Coniferen horen hier bijvoorbeeld niet thuis en zullen we niet meer nieuw gaan plaatsen. 

Green Key

Alles omtrent duurzaamheid wordt vastgelegd in het Green Key dossier. Hierin houden we alle gegevens bij om net even iets extra's te doen voor het milieu. Hierbij gaan we verder dan de gewone wet en regelgeving van ons eist. Zelfs zo ver dat wij Green Key gecertificeerd zijn!

 

 

Zwembad

Kom lekker zwemmen in ons binnen- en buitenzwembad met twee glijbanen! Spetterpret gegarandeerd.
Meer
 

Kamperen

Kom kamperen op de Veluwe bij Vakantiepark Ackersate en profiteer van uitgebreide voorzieningen, waaronder zwembaden mét glijbanen en een prachtige omgeving.
 

Accommodaties

🏡 Een chalet, bungalow, tentvilla of safaritent huren doe je bij Ackersate. De accommodaties zijn compleet ingericht en geschikt voor 2 tot 12 personen.