Ackersate - Camping op de Veluwe
Nieuws

Geschiedenis van Voorthuizen

Buiten is het koud, binnen lekker warm. Tijd voor wat ‘ouderwetse’ informatie.  Vakantiepark Ackersate ligt in Voorthuizen, voor de meesten wel bekend. Het is een gezellig dorp waar het hele jaar door genoeg te beleven is. Vroeger zag Voorthuizen er wel anders uit. Voor de liefhebbers van de geschiedenis vertellen we hieronder het verhaal van Voorthuizen.

Tot 1450

Vroeger was Voorthuizen een belangrijke stopplaats waar een aantal herbergen zich gevestigd hadden. Voorthuizen was het kruispunt van de weg van Amsterdam naar Deventer en van Harderwijk naar Wageningen. In Voorthuizen waren veel schapenhouders. De dieren kregen drinken en werden gewassen in één van de vele schaapskolken. Deze waren onder andere ontstaan door het afgraven van turf. De plaatsnaam Voorthuizen komt na alle vroegere registraties vanaf ongeveer 1400 frequent voor in het archiefmateriaal. In 1402 is sprake van “den kerspel van Vorthusen”.

Rond 1900

Van 1 december 1903 tot en met 8 december 1937 heeft Voorthuizen een eigen treinstation gehad. Deze maakte deel uit van de spoorlijn Nijkerk-Barneveld-Ede. Het station bevond zich op De Ruijterlaan aan de westzijde van Voorthuizen. 
Op 17 april 1945 is tussen de geallieerde Canadese troepen en de Duitsers hard gevochten in Voorthuizen. Een deel van het centrum werd verwoest, net zoals het Duitse hoofdkwartier. In de jaren daarna vond er schaalvergroting van Defensie plaats. In Voorthuizen is het mobilisatiecomplex (MOB-complex) gebouwd. Hierdoor moesten vele militairen in de regio gehuisvest worden. Zo ontstond er eind jaren 50 de eerste nieuwbouwwijk van Voorthuizen (Jan de Jagerweg). 

Rond 2007

Voorthuizen, onderdeel van de Gemeente Barneveld, heeft nu zo’n zeven woonwijken. In het noorden de wijk Blankensgoed, in het oosten de wijk De Steenkamp, in het zuiden de wijk Wikselaar, in het westen de wijken De Maat en De Zeeheldenbuurt en in het midden de wijken De Wheem en De Kromme Akker. Tot slot is er nog het centrum van Voorthuizen. Deze kenmerkt zich door vele winkels die zich aan de Hoofdstraat bevinden. In 2007 en 2008 heeft het centrum van Voorthuizen een metamorfose gehad.

Nu

Ondertussen is Voorthuizen een bekend toeristendorp geworden. Het kent 

verschillende, moderne voorzieningen en een leuke winkelstraat. Ook staat er een heuse pipo-wagen als VVV. Voorthuizen onderscheidt zich door de ouderwetse service die overal geboden wordt. Zo ook op Vakantiepark Ackersate in Voorthuizen waar de medewerkers gastvrij voor u klaar staan.

Eens rustig Voorthuizen of haar omgeving bekijken? Vakantiepark Ackersate heeft diverse kampeermogelijkheden en bungalowchalets om te overnachten.

Voor de geschiedenis van Voorthuizen is gebruik gemaakt van de website: http://visitvoorthuizen.nl/geschiedenis/