Ackersate - Camping op de Veluwe

Hooikoorts op Vakantie - 5 tips

Hatjoe, wrijf, snuit. Ja hoor het begint weer… hooikoorts. Overgevoeligheid voor pollen en zaden van bomen en planten. Je ademt het in en krijgt er een allergische reactie op. Sommigen reageren er meer op dan anderen en ook de een heeft meer klachten dan een ander.  De katjes aan de bomen van de hazelaar en de els zijn in al weer bloei. En in de komende maand kunnen mensen die last hebben van hooikoorts dit ook gaan merken aan de es en de berk. Vervelend, maar hoe zorg je nu dat je vakantie er zo min mogelijk door wordt beïnvloed? Wij geven vijf tips.

1. Medicatie

Hooikoorts is vervelend maar met bepaalde medicijnen zijn de klachten vaak wel te verminderen. Je kunt bij de drogist middeltjes kopen, maar even langs de huisarts om het definitief vast te laten stellen is ook niet overbodig. Hij of zij kan jou dan ook het beste adviseren wat helpt. Zo hoef je al een stuk minder in je ogen te wrijven of minder vaak je neus te snuiten.

2. Rust

Vakanties zijn natuurlijk wel een beetje bedoeld om uit te rusten, maar heb je hooikoorts dan mag je extra lui doen. De hooikoorts kan er voor zorgen dat je snel moe bent en daardoor kun je eerder last hebben van verschillende klachten. Kruip dus lekker je bed in en rust goed uit. Vol energie kun jij je dag weer aan! 

3. Gebruik de app Pollennieuws

Je bent niet de enige die last heeft van hooikoorts. Veel meer mensen hebben er last van en wat is er nu fijner om dat te kunnen delen. Via de app Pollennieuws kun jij precies volgen welke periodes van het jaar welke bomen en grassen er stuifmeel afgeven. Ook kun je je eigen logboek bij houden. Zo weet je volgend jaar precies wanneer je rekening moet houden met hooikoorts. Staat je GPS aan? Dan kun je ook zien hoeveel last andere mensen in jouw omgeving hebben van hooikoorts.

4. Schoonmaken

Pollen komen ook in je (vakantie)huis terecht. Hierdoor kun je binnen ook last hebben. Door regelmatig te stofzuigen, jezelf en je kleding te wassen en ramen en deuren gesloten te houden  zullen er minder pollen binnen komen. Dat is fijn want dan heb je ook minder last van je hooikoorts. Overigens kunnen luchtfilters ook helpen. En maak je zelf schoon? Dan is een leuke bijkomstigheid dat je de schoonmaakkosten op een vakantiepark in je zak kan houden!

5. Op naar buiten

Dan mag je wel hooikoorts hebben, maar dat is geen reden om altijd maar binnen te blijven. Naar buiten gaan is (ondanks je hooikoorts) nog altijd gezond. Ga je naar buiten? Zet voor je ogen dan een zonnebril op. Door buiten een zonnebril op te doen voorkom je dat pollen in je ogen waaien. Een andere tip is om een klein laagje vaseline in je neusgaten te doen. De pollen blijven hier dan in hangen. Ververs dit laagje wel een aantal keer per dag. 

 

En tot slot: geniet van het mooie weer dat er weer aankomt!