Ackersate - Camping op de Veluwe

Checklist: chalet of caravan winterklaar maken

Winterklaar maken van uw tweede woning..

Wanneer het echt winter gaat worden is het belangrijk om de caravan/chalet winterklaar te maken. Zelf zit je weer in je eigen (stenen) huis om te overwinteren, want in de caravan of chalet wordt het ondertussen toch wat te fris. Belangrijk is het om je caravan of chalet goed achter te laten. Reparaties die voortkomen uit de winterperiode zijn vaak erg kostbaar. Vakantiepark Ackersate heeft tips voor het winterklaar maken.

 

Tip 1: Schoonmaken

Het schoonmaken van je chalet of stacaraven voorkomt veel ergernissen wanneer je volgend seizoen weer terugkomt. Op het moment zelf is schoonmaken misschien niet het leukste klusje, want van het resultaat kun je niet zo lang genieten. Toch leert de ervaring dat het fijn is om in een nieuw seizoen weer schoon en opgeruimd te kunnen beginnen, zowel binnen als buiten het chalet. En hé, misschien vind je dan wel dat ene dingetje wat je de hele zomer al kwijt was!

 

Tip 2: Water afsluiten

Door het water af te sluiten voorkom je dat de leidingen in je caravan of chalet bevriezen. Water dat bevriest zet uit en de kans is dan groot dat de leidingen knappen. Dit willen we natuurlijk voorkomen.

  • Om het water af te sluiten, ga je op zoek naar de hoofdkraan. Deze zit vaak buiten bij de chalet of stacaravan. De hoofdkraan draai je dicht.
  • Het aftapkraantje naast de hoofdkraan zet je open. Het water dat nog in de leidingen zit kan nu weglopen.  Ditzelfde herhaal je nog een keer met alle kranen binnen in de chalet of caravan. Laat de kranen open staan in de winter. Heb je een thermostaatkraan? Dan moeten de koppelingen even losgedraaid worden, omdat deze anders geen lucht doorlaat.
  • Vervolgens draai je de doucheslang los en blaas je deze door.
  • Daarna trek je het toilet door en maak je de stortbak droog. In het overgebleven water van het toilet giet je wat antivries.
  • Ook giet je antivries in de spoelbakken, wastafel en douchebak voor de sifon zodat deze niet gaan bevriezen.

 

Tip 3: Ventileren

Er ontstaat condens wanneer vocht op plekken komt waar het toch wat warmer is. Wanneer je volgend jaar terugkomt wil je niet je overal schimmel aantreffen. Dan is de schoonmaaktip voor niks geweest. Daarom adviseren we om de roosters van de chalet of stacaravan open te laten staan in de winter. Doe dan niet direct alle gordijnen dicht want dan werken de ventilatieroosters minder goed. Je kunt ook een raam een stukje open laten staan.

 

Tip 4: Gas en elektriciteit uitschakelen

Wanneer je er een hele winter niet bent en vergeet om gas en elektriciteit uit te schakelen kan dit soms best in de papieren lopen. De koelkast en de CV verbruiken namelijk gewoon stroom. Wanneer je de koelkast uit doet, is het verstandig deze wel op een kier open te laten staan. Zo voorkom je schimmel in de koelkast. Wat betreft de CV verwijzen we je naar de gebruiksaanwijzing. Deze is overal het anders en in de gebruiksaanwijzing staat precies hoe je hem in de winter moet achterlaten.

 

Weet je niet zeker of het afsluiten goed gelukt is? Vraag dan een installatie/loodgietersbedrijf om je te helpen.